Det kan ibland vara svårt att förstå sig på mynidgheters beslut och förfaranden. Som privatperson är det lätt att uppleva att man blir överkörd av en myndighet och att man helt saknar inflytande över myndigheters beslut som påverkar många aspekter av ens tillvaro. Vi finns här för att hjälpa dig igenom sådana situationer.
Vad kan vi göra?
Nedan hittar du ett urval av de möjligheter till stöd som vi kan erbjuda.
Om du inte har fått inflytande över det som skrivs om dig i en utredning eller möjlighet att få rättelse i fall av felaktigheter och missförstånd, är utredningen med stor sannolikhet inte rättssäker. Det är förbjudet för myndigheter att sprida falsk information och därför är myndigheter skyldiga att kontrollera att den information om dig som dokumenteras är korrekt. Genom att inte säkra informationens riktighet kan man göra sig skyldig till partiskhet - det vill säga partisk sina egna eller andras fördomar. Detta kan få rättsvidriga konsekvenser genom att det beslut som baseras på de felaktiga uppgifterna saknar stöd i rättsordningen, att utredningen inte är objektivt utförd eller att åtgärden inte står i proportion till det som ska åstadkommas med åtgärden. I sådana lägen kan det vara bhövligt att beställa en granskning av utredningen genom oberoende part.
När vi granskar utredningar ser vi först till att alla lagar och direktiv som gäller har följts av utredande tjänsteperson. Domstolar kan inte granska själva utredningen eller beslutsunderlaget utan fattar beslut baserade på utredningens resultat. För att få en granskning av utredningen behöver man anmäla utredaren till någon tillsynsmyndighet som är ansvarig för sektorn ifråga. Ibland hamnar man i situationen att tillsynsmyndigheten hänvisar till domstolen ifråga och domstolen hänvisar till tillsynsmyndigheten. Men för att anmäla en myndighet till en tillsynsmyndighet måste man veta vad myndigheten har gjort för fel. Detta är dock ingen garanti för att man får rätt, det händer alltsomoftast att man blir runtskickad mellan utredare, tillsynsmyndighet och domstol utan att komma någon vart. Vad vi kan stödja dig med är att vägleda dig igenom de steg du behöver ta för att få rättssäker behandling. Vi kan även fungera som en oberoende part som granskar själva utredningen som har lett till beslutet i fråga.
När ditt ärende har kommit så långt att beslut om åtgärd har fattats, är det oftast för sent att begära rättelse av beslutsunderlaget. Det är dock inte för sent att anmäla ärendet till en tillsynsmyndighet. Att felaktig information har dokumenterats om dig måste inte nödvändigtvis innebära att det är fel beslut som fattas eller att du är missnöjd med beslutet. Men om du anser att fel beslut har fattats, antingen det är baserat på felaktig information eller om det saknas relevant information i beslutsunderlaget, kan du överklaga beslutet. När du överklagar ett beslut finns det heller ingen garanti för att få rätt, men vi kan öka dina möjligheter att få rätt genom att hjälpa dig med din överklagan - vad den ska innehålla och hur den ska vara formulerad. Vi kan också hjälpa till med anmälan till rätt tillsynsmyndighet och på rätt grunder.
Hör av dig till oss, vi månar om alla privatpersoners rättssäkerhet.
I januari 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Tyvärr är inte lagen implementerad på alla samhällsområden, exempelvis har inte alla barn rätt till ett ombud i alla ärenden som rör dem. Trots att information om barns rättigheter enligt har gått ut till samtliga myndigheter är det väldigt få som faktiskt iakttar dessa rättigheter i ärenden som rör barn. Detta innebär att barn som är i behov av skydd som myndigheter är skyldiga att tillgodose oftast hamnar i minskt lika oskyddade situationer när de står under myndigheters tillsyn och omvårdnad.
För oss i Collibri är barns rättssäkerhet minst lika viktig som vuxnas. Vi arbetar ständigt för att främja barns tillgång till sina rättigheter och med att informera myndigheter när de brister i att tillgodose barn deras rättigheter och behov. Såsom lagstiftningen ser ut idag är det dock nästan omöjligt att finnas till som en resurs för de barn som hamnar i utsatta situationer, dock har vi möjlighet att stödja föräldrar som värnar om sina barns rättigheter men inte vet vart de ska vända sig.
Hör av dig till oss om du har frågor rörande ditt/dina barns rättigheter, så kan vi resonera kring vilka gränser det finns för vad vi kan göra för att hjälpa dig och ditt/dina barn.
Du kan alltid höra av dig till oss om du har frågor kring vilka typer av stöd vi kan ge - även om vi inte har lagt upp den specifika tjänsten du efterlyser på sidan.