VÄLKOMMEN TILL SYKE
Psykisk ohälsa står för största andelen sjukskrivningar i Sverige, men liknande statistik kan man hitta världen över. Oberoende av vilken diagnos eller svårighetsgrad man har, eller så kanske man inte har en diagnos, så inriktar vi oss på kontakten mellan vården och patienten.
Kontakten med vården kan ibland vara påfrestande i sig, under en utredning eller behandling kan olika omständigheter skapa stress som i sin tur kan förvärra patientens psykiska mående. Särskilt om ohälsan är stressrelaterad. Ibland kan olika behandlingar försvåra diagnostik då det är svårt att veta vad som är symptom på sjukdom och vad som är biverkningar från t ex medicin.
Som patient är man i en utsatt position då man är i underläge och måste lita på och följa ordinationer från vårdpersonal. Även närstående påverkas indirekt av bemötandet och vårdinsatserna man får. Det är heller inte lätt att veta vad man som patient eller närstående kan göra om vården känns kontraintuitiv eller om man rentav upplever att den försämrar hälsan.
Rent konkret riktar vi in oss på tre områden där vi kan, tillsammans med er, skapa en förändring för de individer som upplever att de inte har inflytande över sina egna vårdinsatser:
1. Bistå tillgång till information kring dina rättigheter som patient och vilka regleringar (lagar, direktiv, beslut) som gäller kring patientsäkerhet och rutiner kring bemötande, diagnosticering och vårdinsats.
2. Förse vården, på alla nivåer, med ett patientperspektiv på vårdprocessen för att på så sätt öka kunskapen om vilka förändringar som behöver göras. Här behöver vi ditt bidrag, från ditt perspektiv.
3. Bidra till forskningen om patientperspektiv genom att insamla och sammanställa så många perspektiv som möjligt. Dessa kan sedan ligga till grund för fortbildning av vårdpersonal och ledning.
Vi ser det som att fokus på dessa tre områden kan bidra till förändring på områden som patientsäkerhet, rättssäkerhet och patientinflytande över sin vård.
Väldigt många människor kan gynnas av ditt bidrag. Det du kan göra för att bidra är att dels dela med dig av din situation med oss (du kan göra detta anonymt, vi sparar inga personuppgifter eller uppgifter som kan kopplas till någon person eller plats, detta är heller inte relevant för att sammanställa patientperspektiv), dels bidra med att sprida information om reglering kring patientsäkerhet till andra som kan behöva den (t ex en patients närmaste omgivning eller patienten själv).
Formuläret kan också användas till att bättre förstå sin situation. Många upplever att de har en "känsla" av att något är fel, men de kan inte riktigt sätta fingret på vad. Genom att bara läsa igenom frågorna och tänka igenom vad du skulle svara, kan du få en bättre uppfattning om vad som känns rätt eller fel.
Du behöver inte vara medlem för att dela med dig av din eller någon annans patientperspektiv. Om du vill kan du använda frågeformuläret som utgångspunkt. Du kommer till vår enkät och vägledningsfrågor genom att klicka nedan.